Wielkość czcionki: A + A - Reset
Start Odpady Kompostowanie odpadów komunalnych
Kompostowanie odpadów komunalnych Drukuj
Wpisany przez Administrator   



Drodzy Mieszkańcy!

Zachęcając Was do ograniczenia ilości odpadów biodegradowalnych trafiających do pojemników na odpady, przedstawiamy Wam zalety kompostowania .



 

Kompostowanie to najprostszy recykling i najlepszy sposób, żeby uzyskać własny materiał do użyźniania gleby, a przy tym zagospodarować odpady, które powstają w naszej kuchni czy ogrodzie.


Z A L E T Y

  1. Kompost to substancja organiczna, która nie szkodzi roślinom – nie grozi przenawożeniem i nie uszkadza młodych roślin.

  2. Kompost poprawia strukturę podłoża- dzięki próchnicy, którą zawiera, gleba piaszczysta staje się bardziej plastyczna, a gleba zwięzła i ciężka- pulchna i przewiewna.

  3. Kompost jest przygotowywany w ogrodzie głównie z resztek roślinnych pochodzących z tego miejsca, a więc jak w naturze- po rozłożeniu oddajemy ziemi materię i energię, które były z niej czerpane.

  4. Do kompostowania nadają się resztki organiczne z gospodarstwa domowego, które zwykle stanowią znaczną część śmieci- mamy więc dodatkową korzyść- zamiast płacić za ich wywożenie, wzbogacamy nimi skład nawozu.

  5. Kompost nie ma szkodliwego wpływu na ludzi ani rośliny. Stosując go nie trzeba chronić skóry i przestrzegać okresu karencji.

 

Zasady zakładania przydomowych kompostowników znajdziesz na ww.ruja.pl w zakładce Nowe zasady gospodarowania odpadami



Kompostowanie- jak zacząć?

 

  • - gotowy kompostownik ogrodowy można kupić w sklepie lub markecie ogrodniczym;

  • - drewniany kompostownik można wykonać samodzielnie z desek lub zaimpregnowanych belek, ułożonych tak aby zapewnić dostęp powietrza do warstw kompostu;

  • - kompostowanie w pryzmie to układanie warstwami materiałów biodegradowlanych.

 

  1. Kompostownik zakładamy od wiosny do jesieni, przy dodatnich temperaturach. Miejsce przeznaczone na kompostownik powinno być osłonięte od wiatru, zacienione oraz nieco wzniesione, aby woda opadowa nie zalewała powstającego kompostu.

  2. W gotowych kompostownikach z tworzyw sztucznych układa się warstwami zgromadzony wcześniej materiał lub dokłada na bieżąco.

  3. Budowę kompostownika drewnianego zaczynamy od wkopania w ziemię 4 elementów narożnych, po czym na przemian układamy deski poziome. Między deskami należy pozostawić większe szpary, aby zapewnić odpowiednią wentylację, niezbędną do powstawania kompostu.

  4. Budowę kompostownika w pryzmie rozpoczynamy od ułożenia warstwy połamanych gałęzi (1-5 cm grubości), zaczynając od najgrubszych. Następnie wysypujemy ziemię ogrodową, torf, słomę lub stary, częściowo rozłożony już kompost. Powyżej układamy odpady biodegradowalne, przekładane ziemią ogrodową, drobno rozkruszoną gliną lub iłem. Gdy pryzma osiągnie wysokość ok. 120 cm (jednak nie więcej niż 1,5- 2 m), należy ją okryć ziemią lub słomą. Pryzmę regularnie podlewamy wodą oraz przerzucamy kompost. Na zimę pryzmę trzeba okryć materiałem izolacyjnym.

  5. Do kompostownika wrzucamy większość odpadów kuchennych i ogrodowych, m.in.: resztki owoców i warzyw, resztki roślinne, rozgniecione skorupki z jaj, fusy z kawy i herbaty, gałązki żywopłotów, ziemię z doniczek i skrzynek, przekwitnięte kwiaty, liście, skoszoną trawę, nadziemne części chwastów, niezadrukowany papier (papier śniadaniowy, chusteczki, serwetki, tektura itp.), a także słomę i siano. Nie wrzucamy do kompostownika mięsnych odpadów kuchennych i kości, zainfekowanych roślin ogrodowych, gruzu czy śmieci z odkurzacza.

Dojrzewanie kompostu trwa zwykle ok. 18 miesięcy. Dojrzały kompost ma jednolitą strukturę i zapach świeżej ziemi. Można go wykorzystywać do użyźniania gleby. Dzięki stosowaniu kompostu uboga w składniki odżywcze i mineralne gleba staje się żyzna, bogata w humus i urodzajna.

 



 

Odwiedziny

mod_vvisit_counterDzisiaj7235
mod_vvisit_counterWczoraj9641
mod_vvisit_counterW tym tygodniu48949
mod_vvisit_counterW tym miesiącu130730
mod_vvisit_counterOd początku6703793